CK SLAN tour - logo

Další informace

Dánsko
Dánsko

Dánsko je země ležící v severní Evropě. Spolu s Grónskem a Faerskými ostrovy tvoří státní celek Dánské království. Dánsko je nejmenší ze skandinávských zemí, neleží však na Skandinávském poloostrově. Je tvořeno Jutským poloostrovem, ostrovy Fyn, Sjælland a stovkami dalších menších ostrovů.

Norsko
Norsko

Norsko je stát ve Skandinávii se zhruba 4,5 mil. obyvatel. Hlavním městem je Oslo. Norsko sousedí se Švédskem na většině jihovýchodní hranice, Finskem a Ruskem na severovýchodě.

Geiranger - místo s nejhezčím norským fjordem
Geiranger - místo s nejhezčím norským fjordem

Městečko Geiranger leží na konci Geirangerfjordu a je to vlastně začátek tzv. Zlaté cesty. K městečku patří i místní fjord v němž lze spatřit několik vodopádů a krásnou přírodu. Více než tisíc metrů nad městečkem se pak nachází známá vyhlídka Dalsnibba.

Göteborg
Göteborg

Göteborg je druhé největší švédské město ležící v provincii Västergötland na západním pobřeží Švédska u zálivu Kattegat. Göteborg má v současnosti kolem 487 000 obyvatel, v celé metropolitní oblasti však žije 879 000 lidí. Göteborg se také nazývá "zeleným městem", nebo "nešvédským městem" - v Göteborgu najdeme hodně parků a žije zde velké množství národnostních menšin, hlavně se jedná o přistěhovalce z Íránu a bývalé Jugoslávie.

Kodaň - hlavní město Dánska
Kodaň - hlavní město Dánska

Kodaň je hlavní a největší město Dánska. V současnosti v něm žije okolo 0,5 milionu obyvatel, v aglomeraci pak 1,2 milionu lidí. Město je mimo jiné také sídlem dánské královny.

Lillehamer - olympijské město
Lillehamer - olympijské město

Lillehamer je město vzdálené přes dvě hodiny jízdy autem či vlakem z Osla. Významnou turistickou destinací se město stalo až po pořádání zimních Olympijských her v roce 1994. Po nich sem jezdí stále více a více milovníků zimních sportů. V současnosti zde žije okolo 26 000 obyvatel.

Mjosa - největší norské jezero
Mjosa - největší norské jezero

Mjosa je největší norské jezero, které leží v jižní části Norska, asi 100 km severně od Osla. Jeho plocha je 365 km², obvyklá nadmořská výška hladiny je 123 m a největší hloubka je 468 m. Jezero měří na délku 117 km, v nejširším místě má 15 km. Délka pobřeží jezera se odhaduje kolem 273 km, ze kterých je 30 % zastavěno.

Oslo - hlavní město Norska
Oslo - hlavní město Norska

Oslo je hlavní město Norska a správní město kraje Akershus a Oslo. Počet obyvatel se pohybuje kolem 530 000, konurbace Osla a měst kraje Akershus má pak 800 000 obyvatel. Rozloha města je 454 km², čímž se řadí mezi nejrozlehlejší hlavní města Evropy.

Sognefjord
Sognefjord

Sognefjord je jeden z nejkrásnějších a největších fjordů na západním pobřeží Norska. Jeho délka činí 170 km, je 3-6 km široký a dosahuje hloubky 930 - 1 030 m.

údolí Romsdalen
údolí Romsdalen

Údolí Romsdalen se nachází na jihovýchodě Norska, zhruba 300 km od Osla. Mimo jiné se zde nachází nejvyšší kolmá stěna Evropy - Trollveggen. Údolí je norským národním parkem.