CK SLAN tour - logo

Další informace

Slovinsko
Slovinsko

Slovinsko, oficiálně Republika Slovinsko, je alpský stát ve střední Evropě. Samostatné Slovinsko vzniklo roku 1991 jako jeden z nástupnických států Jugoslávie. Slovinsko je členem OSN, Evropské Unie a NATO.

Bled
Bled

Město Bled leží v severozápadní části Slovinska na úpatí Julských Alp a soutoku řek Sava Bohinjka a Sava Dolinka.

Bohinjské jezero - Největší jezero Slovinska
Bohinjské jezero - Největší jezero Slovinska

Bohinjské jezero je největší jezero ve Slovinsku, když nepočítáme nestálé Cerknišské jezero. Leží v nadmořské výšce 525 m. Má rozlohu 3,18 km2 a je 4,35 km dlouhé a 1,25 km široké. Dosahuje maximální hloubky 45 m. V jezeře žije 65 druhů vodních řas, 8 druhů měkkýšů a 5 druhů ryb.

Postojna jama - královna slovinského krasu
Postojna jama - královna slovinského krasu

Jednou z nejzajímavějších slovinských přírodních atrakcí jsou bezesporu jeskyně. Ve Slovinsku se nachází hned několik komplexů z nichž největším jsou Postojenské jeskyně neboli Postojnska Jama. Je to doslova podzemní město plné stalaktitů a stalagmitů.

Soutěska Vintgar
Soutěska Vintgar

Soutěska Vintgar je hojně navštěvovaná a i přesto, že se jedná o soutěsku, nemusíte se bát problémů spojených s horolezectvím. Náčiní ani fyzická kondice nejsou potřeba.

Triglavský národní park
Triglavský národní park

Triglavský národní park se rozprostírá na severozápadě Slovinska, konkrétně v Julských Alpách. Je jediným národním parkem ve Slovinsku a platí v něm přísnější pravidla než v chráněných přírodních oblastech nižšího statusu.