CK SLAN tour - logo

Další informace

Irsko
Irsko

Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května 1921. Je ohraničena Severním Irskem (částí Spojeného království na severu, Atlantským oceánem na západě, Irským mořem na východě a Keltským mořem a Průlivem sv. Jiří na jihu a jihovýchodě). Z právního hlediska je termín Irská republika popis státu, ale Irsko je jeho jméno. Zajímavostí je, že V cizině žije více lidí irského původu (desítky miliónů), než v samotné zemi.

Birmingham
Birmingham

Birmingham, který dnes leží na místě bývalého vojenského tábora Římanů, se největšího rozvoje dočkal přibližně před 500 lety, kdy se stal jedním z významných center obchodu.

Blarney Castle
Blarney Castle

Blarney Castle je velmi komerční hrad díky pověstnému kameni, který pokud políbíte, stanete se velmi dobrým řečníkem. Abyste ho políbili, musíte si však lehnout na záda a zaklonit hlavu.

Cork
Cork

Cork je druhé největší město Irské republiky. Podle sčítání z roku 2006 zde žije 119 143 obyvatel. Název města je odvozen od irského slova corcach, což v překladu znamená bažinaté místo. Bažina se táhne podél břehů řeky Lee. Jižně od města se nachází jedno z největších letišť v zemi. Město je i administrativním centrem hrabství Cork.

Dublin
Dublin

Dublin, je hlavní a největší město Irské republiky. Má rozlohu 114,99 km2 a jeho počet obyvatel se pohybuje okolo 500 000. Celá aglomerace (Greater Dublin Area) pak zahrnuje asi 1,1 milionu obyvatel.

Glendalough - překrásný staroirský klášter
Glendalough - překrásný staroirský klášter

Neměli byste vynechat na své dovolené nejvýznamnější a nejmalebnější staroirský klášter, tzv. Glendalough, který se nachází v překrásném údolí a je přezdívaný "Irskými Delfami"

Kenmare
Kenmare

Středisko Kenmare se nachází na jihozápadě irského regionu Cork a Kerry přímo u moře s pěkným výhledem. Kenmare a jeho okolí nabízí překrásnou scenérii pro milovníky přírody a mnoho zajímavostí z historie a archeologie.

Killarney - Killarney National Park
Killarney - Killarney National Park

Killarney National Park je první národní park v zemi, který přenechal státu majitel sídla Muckross House v roce 1932. Tento národní park se nachází v západním Irsku. Park byl několikrát rozšířen a dnes jeho rozloha činí 10 289 hektarů.

Londýn - Tower
Londýn - Tower

Královský hrad Tower patří k nejnavštěvovanjěším londýnským památkám.

Moherské útesy
Moherské útesy

Moherské útesy se nacházejí naproti Atlantickému oceánu a jsou jednou z nejlepších turistických atrakcí v Irsku. Jsou právem pokládány za nejkrásnější pobřežní úsek v západní Evropě, který je dlouhý až 8 km a vysoký zhruba 200 m. Vysoké skály jsou skutečně fascinujícím přírodním jevem, které by jste určitě na své dovolené neměli opomenout navštívit.

Rock of Cashel - impozantní pevnost na vápencové skále
Rock of Cashel - impozantní pevnost na vápencové skále

Rock of Cashel, také známý jako Cashel of the Kings, je hrad v okrese Tipperary v Irsku, 10 km severně od města a hradu Cahir. Rock of Cashel je nádherně dochovanou pevností vypínající se na skále, vysoko čnící nad okolní krajinu.

Tralee
Tralee

Tralee je hlavní město hrabství Kerry, v jihozápadním rohu Irska. Jméno Tralee je odvozeno od Irského 'Trá Lí', nebo 'Trá Laoi', což znamená 'břeh Lee' (řeka), nicméně někteří mají zato, že název pochází z Irského 'Trá Liath' znamenající 'šedý břeh'. Město je umístěno na severní straně pevninské šíje poloostrova Dingle. Tralee je největší město v Kerry. Městská populace včetně předměstí čítala 22.744 osob v době sčítání lidu v roce 2006.